coaching medisch specialisten

“Met Mieke zijn wij een traject in gegaan van training en spreekuurcoaching. Haar workshop over patiënt gericht communiceren en samen beslissen was compact, zeer praktijkgericht, afwisselend en riep positieve reacties op. Vervolgens bezocht Mieke met video elk staflid op de poli. Alle patiënten gingen moeiteloos akkoord met haar aanwezigheid en vonden het vaak zelfs leuk dat de dokter ook blijft leren. Wij kregen feedback (mondeling en nadien op papier) en gerichte leestips. We bekeken -op een zelfgekozen moment- de videobeelden als voorbereiding op een tweede gesprek met Mieke.

Ik zag dat het Mieke echt te doen is om meer tevredenheid van patiënten en duurzaam werkplezier voor ons. Ze voegt zich naar ons drukke werkschema en draait er bij de feedback niet omheen. Prettig is dat.”

Rienk Dekker, Hoogleraar Revalidatiegeneeskunde, UMCG

“We hebben het in de maatschap vergadering van afgelopen woensdag  besproken. We zijn van mening dat tot op heden de coaching een positief effect op het functioneren van de maatschap heeft gehad. Er zijn ondertussen wel weer wat puntjes van aandacht, maar dat kunnen we zelf benoemen, en we kunnen er elkaar op aanspreken (en doen dat ook), dus dat werkt.”

Voorzitter van maatschap medisch specialisten; referenties beschikbaar op aanvraag

“Onze leergang ‘Leidinggeven als professie’ (LAP) biedt managers van bestuurlijk, hoger en middenkader gelegenheid om hun visie en vaardigheden aan te scherpen rond leiding geven aan complexe vraagstukken. In deze trajecten vervult Mieke de rol van leermanager: zij ondersteunt deelnemers bij de transfer van de inzichten uit de trainingen naar de praktijk van alle dag. Dat doet ze in individuele coachsessies en groepsbijeenkomsten. Deelnemers waarderen haar inhoudelijke bijdrage en de plezierige wijze waarop ze dit doet. Ook haar ervaring in ziekenhuizen is merkbaar. Als gedelegeerd opdrachtgever vind ik het zelf prettig hoe ze voortdurend betrokken meedenkt over de kwaliteit van wat we bieden”.

Marjon Leever, Coördinator Leiderschapsontwikkeling, WIOO UMCG

Informatie over coaching medisch specialisten

Ik werkte samen met specialisten van het Martiniziekenhuis, het UMCG en instellingen voor ouderenzorg als individuele coach, trainer en teamcoach.

Individuele coaching

Bij de een gaat het om het leiden van de onderzoeksgroep of problemen in de samenwerking op de afdeling, bij de ander om behoud van vitaliteit in een overbelast bestaan.

Spreekuurcoaching

In spreekuurcoaching gaat het om de vraag: hoe kan ik mijn spreekuur vormgeven zodat de patiënt tevredenheid en mijn werkplezier hetzelfde blijven of toenemen?
In deze coaching schuif ik -na akkoord van de patiënt- aan op de poli. Ik geef compacte feedback over kwaliteiten en valkuilen en doe waar passend voorstellen voor een alternatieve aanpak. Altijd maatwerk: steeds gaan we na welke veranderingen het grootste effect hebben, het meest inspirerend zijn en u het minst belasten. Het kan gaan over de kwaliteit van informatie, de kwaliteit van de relatie tussen de patiënt en u, over samen beslissen, over de efficiency het totale werkproces van voorbereiding tot verslaglegging en over de bijdrage van uw werkwijze aan uw eigen zingeving en werkplezier.

Teamcoaching

Voor samenwerkingsvraagstukken in teams, maatschappen, op afdelingen of in projectgroepen.

Trainingen, leergangen en conferenties

Ik droeg bij aan leergangen over leiderschap, workshops over shared decisionmaking, patiëntgericht communiceren, ontwikkelingsgesprekken, vitaliteit en werkgeluk, enzovoort

Verder verkennen?