inspiratie

Over inspiratie gesproken: ik raak nooit uitgekeken op mijn klanten en opdrachtgevers. Zij zijn een belangrijke bron.

Ik sta als persoon en professional op de schouders van vele schrijvers, denkers, toppers in het vak. Ik eer hen allemaal maar hou niet van imponerende opsommingen dus ik selecteer hier de inspiratiebronnen die ik met filmpje voor u toegankelijk kan maken.

Rond organisatieontwikkeling voel ik me aangesproken door Jitske Kramer, Ina Ahuis, Wouter Hart, en Gervase Bush, Cynefin framework en Appreciative Inquiry. De levensfilosofie van Esther Perel, David Schnarch en Rene Gude raken me keer op keer. En steeds opnieuw laaf ik mij aan contact met aandachtsmeesters zoals Frits Koster, Rosamund Oliver, Nick Blaser en Byron Katie.

 

Jitske Kramer over inclusie. Het belang van magie bij organisatieverandering van totempalen met lading en verhalen tot oprecht onderzoek naar het andere geluid dat er altijd is.

Filmpje

 

Ina Ahuis spreekt, schrijft (en werkt) prachtig met betekenisvolle werkrelaties

Filmpje

 

Esther Perel is een Belgische systeemtherapie die me inspireert vanwege haar prachtige visie op vitaliteit in mensen en relaties. Voorbij haar boeken en tedtalks kies ik hier voor de 5 minuten samenvatting van zomergasten (ook vanwege de fantastische bijdrage van Janine Abbring)

Filmpje

 

Wouter Hart met een sappig verhaal over bezieling, over de systeemwereld en de leefwereld en de effecten daarvan in organisaties. Hij stelt steeds de vraag naar de bedoeling, steeds opnieuw en hij schets de banen in onze organisaties waarlangs we steeds wegglijden van die vraag.

Fimpje

 

Rene Gude was filosoof en denker des vaderlands. Van hem de uitspraak ‘ De echte uitdaging is om samen iets te weten’. In zijn gesprek met Wim Brands toont hij zijn houding ten opzichte van leven, twijfelen, emoties en leren.

Filmpje (als je niet alle tijd hebt kijk dan tussen 5.00 en 10.00 en tussen 13.40-20.30)

 

Gervase Bush is organisatieadviseur en psychotherapeut en legt accent op de menselijke ervaring in organisaties die relevant is bij organisatieverandering. Een van zijn voorstellen in zijn boek Clear leadership is het leergesprek om gedoe in samenwerking te onderzoeken en benutten.

Filmpje

 

Het Cynefin framework van David Snowden uitgelegd op een compacte heldere manier. Het licht toe wat het verschil is tussen ordebevestigend management en complexiteitserkennend management.

Filmpje

 

Appreciative Inquiry is een inmiddels breed bekende filosofie en werkwijze. Omdat we zo gewoon zijn de focus te leggen op wat mis is stel ik een reminder steeds weer op prijs.

Filmpje

 

Frits Koster is een Noord Nederlander met veel Vipassana ervaring die toegewijd deze oosterse kennis naar het hedendaagse leven vertaalt. Mindfull werken, compassie in een bedding van nuchtere en eeuwenoude meditatie.

Filmpje

 

Rosamund Oliver is een Ierse psychotherapeut en boeddhist die in 2003 Deep listening ontwikkelde. Een methode en zijnswijze waarin compassievol luisteren centraal staat. Steeds meer artsen scholen zich op dit gebied. Beluister hier haar weldadige stem in een oefening.

Filmpje

 

Byron Katie ontwikkelde een methode om je eigen -beperkende- gedachten uit te dagen. Het ziet er eenvoudig uit …..In dit filmpje werkt ze – interactief met de zaal- met een persoon die afkeer heeft van Trump

Filmpje

 

David Schnarch’ gedachtengoed over differentiatie door een Amerikaanse counseler verwoord. Misschien vind je het een gortdroog stuk; ik vind het daarnaast een heldere samenvatting van een complex proces dat hier is verwoord in intieme relaties (en wat in mijn ogen evengoed past bij intensieve samenwerkingsrelaties).

Filmpje

 

Ik voel me aangetrokken tot ‘aandacht voor de effecten van verschillen’. Hieronder een aandoenlijk filmpje over het effect van niet reageren…….

Filmpje